+48 22 846 06 94 info@crispan.pl ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Piec piekarniczy

Jaki piec piekarniczy wybrać?

Piec piekarniczy to serce każdej piekarni. Jest to chyba jedyne urządzenie w całym procesie produkcyjnym którego nie da się zastąpić niczym innym. Na rynku dostępnych jest wiele różnego rodzaju pieców piekarniczych i czasami trudno zorientować się w różnicach pomiędzy poszczególnymi modelami. Jest to związane m.in. z ich wielkością, zastosowaniem, nośnikami energii, rozwiązaniami technicznymi i wieloma innymi aspektami mającymi wpływ na finalną budowę danego pieca. Poniże postaramy się zaprezentować kilka podstawowych rodzajów pieców piekarniczych.

Zespół wypiekowy - piece piekarnicze
Piec piekarniczy

Piece konwekcyjne

Piec konwekcyjny charakteryzuje się standardowym rozprowadzaniem ciepła za pomocą nawiewu w sposób zbliżony do tradycyjnego piekarnika którego używamy w domu. Gorące powietrze jest wtłaczane do komory pieca poprzez system wentylatorów lub turbin. Piece konwekcyjne możemy podzielić na klasyczne z załadunkiem ręcznym, z wózkiem stałym lub z wózkiem obrotowym.

Piec piekarniczy
Piec piekarniczy

Piece piekarnicze klasyczne

Piece konwekcyjne klasyczne mają pojemność z reguły do 10-12 blach w formacie 400×600 mm. Załadunek każdej blachy odbywa się manualnie poprzez jej wsunięcie do pieca na specjalne prowadnice. W większości przypadków – ze względu na ekonomię produkcji – piece tego typu mają zasilanie elektryczne, ale również bywają przypadki zasilania gazowego. Tego typu piece pracują z reguły w różnego rodzaju sklepach spożywczych lub małych piekarniach rzemieślniczych.

Piece piekarnicze z wózkiem stałym

Następną kategorią pieców konwekcyjnych są piece konwekcyjne z wózkiem stałym. Podstawową różnicą w stosunku do pieców klasycznych jest możliwość szybkiego załadunku całego pieca poprzez wprowadzenia jednorazowo całego wózka na którym są już wcześniej umieszczone produkty do wypieczenia. Często również ilość blach jest większa niż w małych piecach i wynosi od 12 do 18 blach wypiekowych. Tego rodzaju urządzenia używane są w większych sklepach typu supermarket ze względu na większe możliwości produkcyjne.

Piece piekarnicze z wózkiem obrotowym

Największymi piecami konwekcyjnymi są piece konwekcyjne z wózkiem obrotowym. Podstawową różnicą w stosunku do pieców z wózkiem stałym jest rozwiązanie umożliwiające obracanie wózka (na platformie lub haku) podczas trwania wypieku. Ze względu na duży wolumen produkcji w stosunku do innych pieców konwekcyjnych źródłem zasilania w większości wypadków jest gaz lub olej. Większe są również blachy używane do tego typu pieca np. 600×800 mm. Zastosowanie rozwiązania związanego z możliwością obracania wózka podczas wypieku daje nie tylko zwiększone możliwości produkcyjne, ale również pozwala na równiejszy wypiek produktów o dużych gramaturach.

Piece piekarnicze wsadowe

Drugą kategorią są piece konwekcyjne wsadowe nazywane również półkowymi lub hertowymi. Rozprowadzenie ciepła możliwe jest na kilka sposobów związanych w dużej mierze ze sposobem zasilania. Piece cyklotermiczne gorące powietrze rozprowadzają za pomocą turbin, piece rurowe wytwarzają temperaturę poprzez nagrzanie parą rur Mannesmann’a, piece termoolejowe wytwarzają ciepło poprzez nagrzanie oleju w rurach, natomiast piece elektryczne nagrzewają się za pomocą grzałek elektrycznych.

Małe piece wsadowe noszą nazwę modułowych, ponieważ składają się z pojedynczych modułów, które można piętrować w zależności od potrzeb użytkownika. Pozwala to – w szczególności małym piekarniom – zakupić najpierw 1-2 moduły, a w późniejszym terminie jeśli wzrośnie produkcja dostawić kolejne piętra w takim piecu. Moduły takiego pieca wsadowego można również łączyć z małymi piecami konwekcyjnymi co pozwala na tworzenie uniwersalnych zespołów wypiekowych. Pojemność jednego modułu to od 2 do 6 blach wypiekowych 400×600 mm. Zasilanie tego typu urządzeń jest poprzez prąd elektryczny. Za względu na małe wymiary tego typu rozwiązania doskonale sprawdzają się w sklepach spożywczych i małych piekarniach rzemieślniczych.

Duże piece wsadowe są używane już w pełnowymiarowych piekarniach. Mają jednolitą bryłę i są montowane od podstaw z elementów poprzez techników serwisowych. Ze względu na swoją masę wynoszącą od kilku do kilkunastu ton nie ma możliwości ich przesunięcia bez rozbiórki. Stosowane są do pełnowymiarowej produkcji często przez 2-3 zmiany na dobę. Głównym nośnikiem energetycznym jest gaz lub olej. Powierzchnia wypiekowa wynosi od kilku do ponad 25 m2.

Jak zatem można zauważyć – poprzez tak szerokie spektrum modeli – każdy użytkownik może znaleźć piec odpowiedni dla swoich potrzeb.

Należy pamiętać, żeby dobrać odpowiednie rozwiązanie do swoich potrzeb, ponieważ zupełnie inny piec sprawdzi się w małej piekarni rzemieślniczej, a zupełnie inny w dużej piekarni przemysłowej.

Zadzwoń lub napisz do nas! Pomożemy wybrać najlepszy dla Ciebie piec piekarniczy:

ZADZWOŃ +48 22 846 06 94

LUB NAPISZ info@crispan.pl

Zapoznaj się z naszą ofertą piecy piekarniczych: piece piekarnicze