+48 22 846 06 94 info@crispan.pl ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Piec cukierniczy

piec cukierniczyPiec cukierniczy bez względu na rodzaj znajdzie zastosowanie praktycznie w każdej cukierni. W stosunku do pieców używanych w piekarniach piece cukiernicze są zdecydowanie mniejsze. Ma to związek przede wszystkim z wolumenem produkcji w standardowej cukierni. Jest on po prostu zdecydowanie mniejszy i co za tym idzie wielkość używanych pieców jest również mniejsza.

Piece konwekcyjne i hertowe

Piece cukiernicze można podzielić na piece konwekcyjne – czyli z nadmuchem gorącego powietrza za pomocą turbiny lub wentylatora – lub piece hertowe gdzie za temperaturę odpowiadają zestawy grzałek umieszczone pod i nad hertem, gdzie wzrost temperatury odbywa się bez wymuszonej cyrkulacji powietrza. Produkty cukiernicze – w przeciwieństwie do piekarniczych – w większości nie potrzebują systemu zaparowania. Częstym natomiast rozwiązaniem jest zastosowanie w piecach cukierniczych – tych konwekcyjnych – regulacji obrotów turbiny. Taki rozwiązanie jest bardzo przydatne, gdy wypiekamy produkty o małej gramaturze i mamy możliwość zmniejszenia nadmuchu powietrza do komory wypiekowej pieca.

Najwyższa jakość pieców cukierniczych

Branża cukiernicza rządzi się swoimi prawami i często ma większe wymagania co do jakości i możliwości pieców na których chce pracować. Ma to nierozłączny związek z produktami, które wytwarza. Wyroby cukiernicze są droższe, produkowane w krótszych seriach produkcyjnych i bardziej wymagające zarówno w przygotowaniu jak i podczas wypieku. Dlatego też tak ważne jest wybranie odpowiedniego pieca, który będzie gwarantował nie tylko wysoką jakość wypiekanego produktu, ale także jego powtarzalność.

Francuska firma EUROFOURS niejednokrotnie udowodniła, że jej piece cukiernicze konwekcyjne i modułowe  są wykonane z najwyżej jakości komponentów i z największą starannością podczas procesu samego montażu. Od wielu lat właśnie na piecach EUROFOURS odbywają się różnego konkursy cukiernicze na takich światowych pokazach jak m.in. Europain w Paryżu  czy Sirha w Lyonie.