Piece konwekcyjne Eurofours
Charakterystyka użytkowo-funkcjonalna pieców konwekcyjnych Eurofours.
Konstrukcja pieców konwekcyjnych
Korpus pieca
Piec konwekcyjny Eurofours wykonany jest w 100% z inoxu: wnętrze z inoxu 304 o grubości 12/10, panele zewnętrzne z inoxu 430. Klient – w opcji – ma możliwość wyboru wykonania fasady w wybranym przez siebie kolorze lub indywidualnego projektu designu pieca.
Izolacja pieca
Wykonana z doskonałej jakości wełny szklanej o grubości 45 mm zapewnia wypełnianie swojej funkcji przez cały okres żywotności pieca. Ściany zewnętrzne pieca nagrzewają się maksymalnie do temperatury przewyższającej o 20°C temperaturę otoczenia.
Podwójna szyba, każda o grubości 6 mm, o naturalnej wentylacji, eliminuje ryzyko poparzenia stanowiąc jednocześnie dobrą izolację pieca.
Uszczelka
Odporna na wysoką temperaturę, mocowana przy pomocy klipsów. Jest łatwa do manualnego montażu i demontażu – w przypadku konieczności jej czyszczenia. Czynności te nie wymagają użycia kleju.
Systemy sterowania
Panel sterowania RUNI (standard)
Piec konwekcyjny wyposażony w 2 segmentowe wyświetlacze: temperatury grzania wstępnego i wypieku oraz czasu: wypieku i zaparowania. Piec posiada pamięć parametrów ostatnio cyklu wypieku dzięki czemu – w przypadku realizacja kolejnego cyklu o parametrach identycznych jak poprzedni – nie wymaga powtórnego ustawiania parametrów.
Panel sterowania E-drive (opcja)
Piec konwekcyjny jest obsługiwany intuicyjnie zintegrowanym ekranem dotykowym. Pozwala wykorzystywać w trybie manualnym lub programowanym wszystkie funkcje pieca. Dla każdego programu można ustawić temperatury: grzania wstępnego i wypieku, czasy: załączenia pieca, wypieku, zaparowania, zerwania pary. Oferuje możliwość wprowadzenia programów wypieku przez internet lub port USB.
System grzewczy i cyrkulacji powietrza
Elementy elektrycznego systemu grzewczego pieca konwekcyjnego jak: silniki turbin, grzałki, turbiny wykonane są ze stali specjalnej i są testowane przed ich zamontowaniem w piecu.
Silniki turbin Grzałki Turbiny
Turbiny wyposażone są w od 36 do 40 łopatek, aby dostosować je do pieców różnych wielkości. Te ostatnie są idealnie dopasowane – od 60 do 100 mm – w zależności od modelu pieca. Ciepło jest dystrybuowane przez ściany boczne i odzyskiwane przez system pochłaniania zlokalizowany na dole komory wypiekowej.
Obieg powietrza jest kontrolowany w celu uzyskania równego wypieku. Prędkość turbin może być zmniejszana wariatorem prędkości w przypadku produktów o wadze mniejszej niż 25 g.
System zaparowania
Elektrozawór, który steruje dozowaniem wody na zaparowniki pozwala na rozprowadzenie wilgotnej pary w komorze wypiekowej. Technika polegająca na braku bezpośredniego kontaktu wody z grzałkami gwarantuje każdorazowo dużą ilość pary zabezpieczając jednocześnie żywotność grzałek dzięki temu, że nie są one gwałtownie schładzane. Dysze wtrysku nie wymagają konserwacji. Jednak w przypadku wody nie posiadającej odpowiednich parametrów konieczne może być zamontowanie zmiękczacza wody.
System zarządzania energią
Umożliwia w sposób elastyczny korzystanie z pieca w trybie „1/2 mocy” w przypadku załadowania pieca do 50% jego pojemności lub w przypadku wypieku „viennoiserie”. System ten polega na wyłączeniu z pracy połowy grzałek.
System automycia (opcja)
Dostępny dla pieców konwekcyjnych 4. i 5. blachowych. Zwalnia z obowiązku czyszczenia pieca. Proces mycia składa się z 5 faz : mycia wstępnego, mycia właściwego, płukania wstępnego, płukania właściwego, suszenia. Dysza dyfuzyjna wody cofa się po zakończeniu mycia, co pozwala w pełni wykorzystać pojemność pieca. System Automycia pozwala korzystać z powszechnie dostępnych środków myjących.
System kontroli zapachów
Usuwa z wnętrza komory wypiekowej nieprzyjemne zapachy powstające w przypadku naprzemiennego wypieku produktów „słodkich ” i „słonych”. Uruchomienie tej funkcji następuje poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku. Funkcja ta dostępna jest dla wszystkich modeli pieców konwekcyjnych wyposażonych w zaparowanie.
Gwarancja i jakość
Producent pieców konwekcyjnych Eurofours przykłada dużą wagę do wyboru dostawców zespołów i podzespołów pieca. Wykorzystując wieloletnie doświadczenie poddaje je rygorystycznym testom pod kątem ich dostosowania do swoich wymagań, co w rezultacie zapewnia najlepszą jakość wypieku. Dział kontroli jakości poddaje przed wysyłką kontroli 38 parametrów każdego pieca. Dzięki temu użytkownik otrzymuje 3. letnią gwarancji na części zamienne (z wyjątkiem części szybko zużywających się takich jak : szyby, uszczelki, żarówki…).
Eurofours posiada od 17 lat certyfikat ISO 9001. Wszystkie piece konwekcyjne objęte tym certyfikatem spełniają wymagania norm CE, NSF, METus, METcdn, Gost i innych.
Systematyczna kontrola produkcji i podzespołów prowadzona przez niezależne instytucje potwierdza najwyższy poziom jakości pieców Eurofours i ich dostosowanie do wymagań rynków międzynarodowych.