Wydłużarka horyzontalna
(bagieciarka, fasioniarka)
Charakterystyka ogólna
Firma JAC powstała w 1946 roku w Liège w Belgii. Pierwsza krajalnica do chleba została wyprodukowana w 1949 roku. Na początku lat 90-tych ubiegłego wieku w firmie została przeprowadzona reorganizacja zarówno techniczna jak i logistyczna. Została utworzona fabryka w Langres we Francji odpowiedzialna za sektor mechaniki ciasta. W dniu dzisiejszym urządzenia marki JAC są sprzedawane w ponad 80 krajach na całym świecie i spełniają najwyższe standardy potwierdzone takimi certyfikatami jak : CE, EAC, GS, ETL, ETL(US) czy PCT.
JAC posiada w swojej ofercie wydłużarkę horyzontalną HF. Została ona zaprojektowana do produkcji wydłużonych kęsów ciasta na większą skalę niż wydłużarki wertykalne. W zależności od doświadczenia personelu obsługującego urządzenie oraz rodzaju produktu wydłużarka HF może formować kęsy ciasta do 1800 sztuk w ciągu godziny. Dodatkowo przez formowanie poziome (zbliżone do formowania ręcznego) oraz użycie zmniejszonego nacisku doskonale nadaje się do obróbki ciasta o dużej zawartości wody. Opcjonalnie wydłużarkę HF można wyposażyć w podstawę, wydłużony pas wyjściowy albo całą obudowę wykonać z inoxu.