+48 22 868 09 02 info@crispan.pl ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Układanie linii do produkcji pieczywa

Automatyzacja dotknęła każdego aspektu życia i produkcji – nawet piekarni. Nie jest to zła rzecz, gdyż pełna automatyzacja przyspiesza cały żmudny proces, jednocześnie go standaryzując. Dzięki temu wiadomo że każdy chleb i każda bułka będzie jednakowo, odpowiednio wypieczona. Mimo to część przedsiębiorców wciąż nie ma pełnego zaufania co do maszyn, dlatego postaramy się przybliżyć działanie linii do wyrobu chleba i bułek oraz jej działania, by jednoznacznie pokazać ich wszystkie zalety i przekonać inwestorów niezdecydowanych na automatyzacje.

Układanie linii do produkcji pieczywa Crispan

Profesjonalna linia do wyrobu pieczywa

Coraz więcej piekarni decyduje się na nowoczesne urządzenia, które przez pracowników muszą być jedynie ustawiane i doglądane. Jak już wspominaliśmy jest to bardzo wygodne i bezpieczne rozwiązanie, głównie ze względu obniżonych szans na jakikolwiek błąd ludzki. O ile obie linie są podobne w niektórych aspektach, to mają również swoje różnice. Głównymi elementami obu linii są wagodzielarko-zaokrąglarki i komory garownicze, czyli komory wstępnej fermentacji. Linia do chleba zawiera również specjalną wydłużarkę do formowania chleba, a linia do bułek posiada moduł odkładania na blachy. Obie znacznie zwiększają wydajność produkcyjną i są w stanie zapewnić dużo większą ilość produktu wykonanego na godzinę niż przy produkcji ręcznej lub półautomatycznej.

Produkcja pieczywa

Sama produkcja ciasta zaczyna się w taki sam sposób, jak normalna produkcja – pracownik napowietrza mąkę, po czym dodaje sól, drożdże i wodę. Proces można oczywiście również zautomatyzować, jednak to wymaga już linii zaopatrzonej w taśmociąg i dodatkowe urządzenia. Mieszanie ciasta odbywa się w specjalnej miesiarce pozwalającej w szybki i precyzyjny sposób rozrobić ciasto. Po jego wyrobieniu pracownik przekazuje go do wagodzielarki. Ona całkowicie eliminuje zadanie wykonywania kęsów ciasta – wystarczy uzupełnić zbiornik, a maszyna precyzyjnie odmierzy równe fragmenty zachowując jednakową gramaturę. Sama maszyna jest prosta w obsłudze i może być skutecznie obsługiwana przez jednego pracownika, znacznie oszczędzając na kosztach zatrudnienia. Tutaj zaczynają powstawać różnice między linią do chleba i bułek. Linie do chleba zaraz po uformowaniu kęsów przekazują je do formowania w wydłużarce. Ona nadaje kęsowi kształt chleba znany i lubiany przez każdego. Natomiast kęsy w linii do bułek przekazane są już do komory wstępnej fermentacji, gdzie przechodzą przez stację znakowania. Tam nadaje się jej wyjątkowe dla każdego rodzaju bułki znaki, dzięki której można choćby odróżnić kajzerkę od sznytki. Sama komora garownicza zapewnia idealne warunki do rozrostu ciasta obu rodzajów pieczywa, co wpływa na lepszy smak bez konieczności dodawania jakichkolwiek ulepszaczy. Ustawienia komory oczywiście można ustawić manualnie, zgodnie z potrzebami.

Wypiekanie ciasta

O ile przygotowanie ciasta można prawie w pełni zautomatyzować, o tyle wypiekanie ciasta jest procesem którego nie sposób zmienić w inny sposób niż przy użyciu taśmociągu. Można go jednakowoż na wiele sposobów przyspieszyć – wystarczy mieć odpowiedni do tego celu piec. Jest wiele rodzajów, które mogłyby posłużyć w celu zachowania prędkości produkcji, między innymi piec wsadowy rurowy lub piec obrotowy. W wypadku pieca wsadowego pracownicy mają do dyspozycję małą taśmę, na której mogą przygotować pieczywo do załadunku. Jest to dość wygodny sposób znacznie przyspieszający manualny załadunek, jednak w jego przypadku więcej niż jeden pracownik to prawie konieczność. Piec obrotowy natomiast potrzebuje tylko jedną osobę, która odpowiednio rozmieści pieczywo na blachach, umieści we wnętrzu pieca wózek z załadowanym pieczywem i uruchomi piec.


Automatyzacja pracy kolejnych urządzeń w linii do produkcji chleba czy bułek naturalnie usprawnia działanie całego procesu i pozwala na znaczną oszczędność. Dodatkowo profesjonalnie zmontowana linia jest w stanie zapewnić dużo większy nakład wypieków niż zakład wykonujący swoje produkty ręcznie. Dochodzi też fakt ograniczenia możliwych błędów ludzkich, gdyż produkcja na takiej linii osiąga przewidywalne efekty. Mamy nadzieję, że tekst ten pomógł niezdecydowanym przedsiębiorcom w podjęciu ostatniego kroku w stronę pełnej automatyzacji produkcji bądź przynajmniej wyjaśnił działanie linii automatycznej.