ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Krajalnica samoobsługowa

Charakterystyka ogólna

Jac Francja

Firma JAC powstała w 1946 roku w Liège w Belgii. Pierwsza krajalnica do chleba została wyprodukowana w 1949 roku. Na początku lat 90-tych ubiegłego wieku w firmie została przeprowadzona  reorganizacja zarówno techniczna jak i logistyczna. Została utworzona fabryka w Langres we Francji odpowiedzialna za sektor mechaniki ciasta. W dniu dzisiejszym urządzenia marki JAC są sprzedawane w ponad 80 krajach na całym świecie i spełniają najwyższe standardy potwierdzone takimi certyfikatami jak : CE, EAC, GS, ETL, ETL(US) czy PCT.

W segmencie klasycznych krajalnic samoobsługowych JAC posiada modele : SELF+ i NEW SELF. Krajalnice te są przystosowane do krojenia pieczywa np. przez klientów sklepów samoobsługowych. Obydwa modele są krajalnicami wolnostojącymi na podstawie i charakteryzują się prostą konstrukcją oraz łatwością obsługi dla klienta. W obydwu z nich proces cięcia chleba jest automatyczny, a czynności klienta obsługującego urządzenie sprowadzają się praktycznie do załadunku i odbioru pokrojonego pieczywa. Same noże standardowo wykonane są ze stali nierdzewnej, ale istnieje możliwość zainstalowania noży pokrytych teflonem lub zamówienia krajalnicy z systemem automatycznego  smarowania noży. W zależności od rodzaju i wielkości chleba wydajność tego typu krajalnic wynosi do 250 bochenków na godzinę.

Istnieje możliwość szeroko pojętej personalizacji krajalnic samoobsługowych poprzez wybór wielu opcji dodatkowych takich jak : wybór szerokości kromki (9-18mm), wzmocniony silnik, licznik pokrojonych bochenków, wybór koloru urządzenia, dodatkowe zabezpieczenia (mechaniczne i fotokomórkowe) dla bezpieczeństwa osób korzystających z urządzenia oraz listwy do pakowania chleba. Dodatkowo wszystkie krajalnice samoobsługowe z tego segmentu zostały wyposażone w opatentowany przez firmę JAC system ISC (Intelligent Slicing Control) wspomagający krojenia pieczywa w oparciu o jego konsystencję. Pozwala to na równomierne krojenia zarówno pieczywa np. chrupkiego pszennego jak i gęstego żytniego.