Krajalnica półautomatyczna
Charakterystyka ogólna
Firma JAC powstała w 1946 roku w Liège w Belgii. Pierwsza krajalnica do chleba została wyprodukowana w 1949 roku. Na początku lat 90-tych ubiegłego wieku w firmie została przeprowadzona reorganizacja zarówno techniczna jak i logistyczna. Została utworzona fabryka w Langres we Francji odpowiedzialna za sektor mechaniki ciasta. W dniu dzisiejszym urządzenia marki JAC są sprzedawane w ponad 80 krajach na całym świecie i spełniają najwyższe standardy potwierdzone takimi certyfikatami jak : CE, EAC, GS, ETL, ETL(US) czy PCT.
W segmencie klasycznych krajalnic półautomatycznych JAC posiada modele : PICO, DURO i MODENA+. Wszystkie charakteryzują się prostą konstrukcją i łatwością obsługi. Istnieje możliwość wyboru modelu stołowego lub na podstawie. Dodatkowo do modelu PICO można zamówić dedykowaną podstawę. Krajalnice półautomatyczne posiadają dźwignię wspomagającą popychanie chleba w kierunku ostrzy tnących. Same noże standardowo wykonane są ze stali nierdzewnej, ale istnieje możliwość zainstalowania noży pokrytych teflonem lub zamówienia krajalnicy z systemem automatycznego smarowania noży. W zależności od rodzaju i wielkości chleba oraz doświadczenia osoby obsługującej urządzenie wydajność tego typu krajalnic wynosi do 200 bochenków na godzinę.
Istnieje możliwość szeroko pojętej personalizacji krajalnic półautomatycznych poprzez wybór wielu opcji dodatkowych takich jak : wybór szerokości kromki, wzmocniony silnik, licznik pokrojonych bochenków, wybór koloru urządzenia, dodatkowe zabezpieczenia dla bezpieczeństwa personelu i inne.