+48 22 846 06 94 info@crispan.pl ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Komory fermentacyjne

Komory fermentacyjne potocznie nazywane garowniami to urządzenia bez których nie obejdzie się żadna z dzisiejszych piekarni. Na rynku istnieje duży wybór modeli komór fermentacyjnych różniących się nie tylko producentami, ale także jakością wykonania i możliwościami technicznymi. Wszystkie one mają za zadanie spełnić swoją rolę czyli przeprowadzić rozrost (garownie) ciasta według parametrów założonych przez danego piekarza.

W naszej ofercie posiadamy komory fermentacyjne francuskiej firmy PANEM, z którą współpracujemy od ponad 20 lat. Firma ta istnieje na rynku od 1969 roku i zajmuje się produkcją urządzeń związanych z fermentacją, fermentacją kontrolowaną, szokowym mrożeniem i przechowywaniem produktów w niskich temperaturach. Lata doświadczenia firmy PANEM oraz nasza długoletnia współpraca są gwarantem, że produkty które oferujemy naszym Klientom są zawsze najwyższej jakości. Co przemawia za jakością naszych komór fermentacyjnych?

  1. Wszystkie oferowane komory fermentacyjne są wykonane z inoxu. Dotyczy to struktury wewnątrz komory, drzwi oraz ościeżnic czyli elementów, które mają bezpośredni kontakt z powietrzem które nasycone jest gazami powstałymi wskutek procesu  fermentacji ciasta. Zastosowanie inoxu eliminuje w tym przypadku procesy korozyjne tych elementów co przekłada się bezpośrednio na długotrwałe użytkowanie przez piekarzy naszych urządzeń. Istnieje możliwość wyprodukowania komór również inoxem na zewnątrz urządzenia. Na rynku dostępne są również urządzenia wykonane ze stali : lakierowanej lub pokrytej plastikiem. W obu przypadkach uszkodzenie (np. zrysowanie) powierzchni wierzchniej prowadzi do dostępu kwasów do rdzenia tego typu panelu i procesu korozji urządzenia.
  2. Konstrukcja komór wykonana jest z paneli w grubości 50 mm wypełnionych pianką poliuretanową o gęstości 35 kg/m3. Dla takiego rozwiązania współczynnik izolacji LAMBDA wynosi 0,021 W/m.K. Oznacza to, że komory są wewnątrz w stanie bardzo precyzyjnie utrzymać zaprogramowane parametry takie jak wilgotność czy temperatura.
  3. Hygrostat elektroniczny w stosunku do jego odpowiednika mechanicznego eliminuje do minimum jakiekolwiek błędy w ustawionych parametrach wilgotności wewnątrz komór.
  4. Boczne kanały nawiewowe w komorach wózkowych mają za zadanie precyzyjne rozprowadzenie powietrza wewnątrz komory co gwarantuje naszym Klientom otrzymanie najwyższej klasy produktu końcowego.
  5. Szeroka gama opcji dodatkowych takich jak : wewnętrzne oświetlenie, szyby w drzwiach czy niezależna podłoga umożliwiają dopasowanie urządzenia do potrzeb i wymagań praktycznie każdego piekarza.

Wszystkie powyższe czynniki i rozwiązania mają na celu zapewnić naszym Klientom innowacyjność, niezawodność, praktyczność i rentowność, jednocześnie nie zapominając o najważniejszej rzeczy jaką zawsze była najwyższa jakość gotowych produktów.