Komora fermentacji zwykłej na wózki
(komora garownicza, garownia)
Charakterystyka ogólna
W 1969 roku firma PANEM zaprojektowała pierwszą komorę fermentacji kontrolowanej. Dla piekarzy i cukierników była to przełomowa technologia, która zrewolucjonizowała ten segment rynku zarówno pod względem komfortu pracy jak i powtarzalności produkcji. Od samego początku istnienia firma PANEM starała się opracowywać rozwiązania przynoszące swoim Klientom innowacyjność, niezawodność, praktyczność i rentowność, jednocześnie nie zapominając o najważniejszej rzeczy jaką zawsze była najwyższa jakość gotowych produktów.
Komory fermentacji zwykłej (komora garownicza, garownia) na wózki charakteryzują się wysoką jakością wykonania, nowoczesnymi rozwiązaniami i wysoką bezawaryjnością pracy. Cała wnętrze komory oraz drzwi i ościeżnice są wykonane z inoxu co przekłada się na długookresowe korzystanie z urządzenia bez problemów z utrzymaniem higieny wewnątrz komory. Zastosowanie inoxu zmniejsza także do minimum możliwość wystąpienia korozji tak często spotykanej w urządzeniach, gdzie została zastosowana do ich wewnętrznej budowy zwykła stal lakierowana. Ściany o grubości 50 mm zapewniają stałe utrzymanie wewnątrz komory zaprogramowanych parametrów takich jak temperatura i wilgotność. Zastosowanie w wersjach LUXE hygrostatu elektronicznego redukuje ewentualne zmiany wilgotności wewnątrz komory do minimum.
Dodatkowo wersja LUXE posiada boczne kanały nawiewowe co w połączeniu ze standardowym nawiewem gwarantuje użytkownikowi otrzymanie najwyższej klasy produktu końcowego. Standardowo produkowane są komory o pojemności od 1 do 9 wózków, ale istnieje oczywiście możliwość zaprojektowania i wyprodukowania urządzenia „szytego na miarę”. Dodatkowo wszystkie oferowane komory można wyposażyć w różne opcje dodatkowe zwiększające komfort użytkowania np. oświetlenie, szyby w drzwiach, podłogę, etc.