Linia automatyczna do croissantów
Charakterystyka ogólna
CROYMAT jest linią automatyczną do produkcji croissantów produkowaną przez włoską firmę TEKNO STAMAP. W zależności od potrzeb produkcyjnych do dyspozycji jest parę modeli tego urządzenia, a zakres wielkości produkcji waha się od 1800 do 10500 sztuk produktów na godzinę.
Oprócz wielkości samej linii CROYMAT na jej wydajność ma duży wpływ również wielkość (gramatura) produktów. Każda z linii składa się zawsze z kilku jednostek odpowiedzialnych za powstanie produktu końcowego. Jednostka kalibrująca jest odpowiedzialna za przygotowanie wstępne ciasta. Jednostka zwijająca przygotowuje wstęgę ciasta do odpowiednich parametrów grubości i szerokości. Urządzenie tnące wycina w dwóch etapach potrzebne produkty unikając ich przywieraniu do taśm oraz przenosi produkty do zwijarki. Moduł odzyskiwania zbiera niewykorzystane skrawki ciasta na dedykowaną tacę i pozwala ponownie je wykorzystać w procesie produkcyjnym.
Dzięki szerokiej gamie akcesoriów linie automatyczne do croissantów dają możliwość produkowania różnego rodzaju produktów, a samo przestawienie produkcji jest szybkie i łatwe do przeprowadzenia przez użytkownika.