Komora fermentacji kontrolowanej na blachy
(komora garownicza, garownia)
Charakterystyka ogólna
W 1969 roku firma PANEM zaprojektowała pierwszą komorę fermentacji kontrolowanej. Dla piekarzy i cukierników była to przełomowa technologia, która zrewolucjonizowała ten segment rynku zarówno pod względem komfortu pracy jak i powtarzalności produkcji. Od samego początku istnienia firma PANEM starała się opracowywać rozwiązania przynoszące swoim Klientom innowacyjność, niezawodność, praktyczność i rentowność, jednocześnie nie zapominając o najważniejszej rzeczy jaką zawsze była najwyższa jakość gotowych produktów.
Komory fermentacji kontrolowanej na blachy (komora garownicza, garownia) charakteryzują się wysoką jakością wykonania, nowoczesnymi rozwiązaniami i wysoką bezawaryjnością pracy. Cała konstrukcja wnętrza jest wykonana z inoxu co przekłada się na długookresowe korzystanie z urządzenia bez problemów z utrzymaniem higieny wewnątrz komory. Zastosowanie inoxu zmniejsza także do minimum możliwość wystąpienia korozji tak często spotykanej w urządzeniach, gdzie została zastosowana do ich wewnętrznej budowy zwykła stal lakierowana. Ściany o grubości 50 mm zapewniają stałe utrzymanie wewnątrz komory zaprogramowanych parametrów takich jak temperatura i wilgotność. Zastosowanie w wersjach LUXE hygrostatu elektronicznego redukuje ewentualne zmiany wilgotności wewnątrz komory do minimum.
Główną cechą wszystkich komór fermentacji kontrolowanej jest możliwość zablokowania fermentacji produktów do 72 godzin i dokładne zaprogramowanie na kiedy mają one być wygarowane i gotowe do załadunku do pieca. Takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne i znacznie usprawnia ciągłość produkcji w piekarni lub cukierni.
Posiadamy komory o pojemności od 20 do 25 standardowych blach 400×600 mm. Dodatkowo jest możliwość zamówienia szaf jedno- lub dwukomorowych zarówno z jednym lub z dwoma niezależnymi agregatami chłodniczymi w zależności od potrzeb użytkownika.