Historia Eurofours
Historia zaczyna się w 1979 roku…
W tym czasie, w samym sercu regionu Nord-Pas-de-Calais we Francji, Pierre Lancelot stworzył pierwszy piec konwekcyjny. Jako inżynier lotnictwa, pracujący wcześniej przy projektowaniu silników odrzutowych, wykorzystał swoją wiedzę z zakresu aerodynamiki i przepływów powietrza do skonstruowania pieca, w którym równomierna cyrkulacja powietrza w czasie wypieku gwarantowała równy, wysokiej jakości wypiek produktów piekarnicznych. Od tego momentu rozpoczął się – przebiegający równolegle – systematyczny i dynamiczny rozwój firmy Eurofours polegający – z jednej strony – na ciągłym unowocześnianiu już wytwarzanych produktów – zgodnie z aktualnymi trendami światowymi, a nader często kreacji owych trendów, z drugiej strony – na poszerzaniu oferty o nowe, dotychczas nie wytwarzane produkty. I tak – w ramach poszerzania oferty o nowe produkty – Eurofours wdrażał w kolejnych latach produkcję :
1986 – komór fermentacyjnych,
1991 – pieców obrotowych i wsadowych,
1992 – komór fermentacji kontrolowanej,
2000 – komór głębokiego mrożenia i konserwacji w niskich temperaturach
Wybrany przez Eurofour model rozwoju polegał na zakupie i wykorzystaniu doświadczeń renomowanych producentów urządzeń piekarniczych takich jak: Angoulvant, Bouton, Pierre-Pont, Jolivet, Arpin, itp., a następnie ich restrukturyzacji zgodnie z wypracowanymi przez lata działalności własnymi dobrymi praktykami i standardami.
Aktualnie firma Eurofours posiada cztery fabryki o łącznej powierzchni produkcyjnej 12000m² i zatrudnia blisko 300 osób. Produkuje sprzęt, który eksportuje do blisko 150 krajów na całym świecie, co stawia ją pod tym względem na 2. miejscu wśród producentów sprzętu piekarniczego we Francji. Przez 35 lat istnienia firmy Eurofours, silnym impulsem wskazującym kierunek rozwoju, były potrzeby i sugestie zgłaszane przez użytkowników urządzeń, czyli piekarzy i cukierników. Pomimo panującego od kilku lat kryzysu – dotykającego również branżę urządzeń piekarniczych i cukierniczych – firma Eurofours z roku na rok notuje wzrost sprzedaży zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym. Dobra opinia o urządzeniach Eurofours przełożyła się na długofalową współpracę z takimi firmami jak m.in.: BP (cały świat), CARREFOUR (cały świat), BRIOCHE DOREE (Wielka Brytania, Arabia Saudyjska), CRAWN PLAZA (sieć hoteli w krajach Zatoki Perskiej), COUSINE DE FRANCE (Wielka Brytania), CROUSTIFRANCE, DELICE DE FRANCE (Wielka Brytania), DELIFRANCE (cały świat), DIVERSI FOOD (Belgia), INTERMARCHE (Francja, Belgia), LESAFFRE (cały świat), MERCURE (sieć hotelowa cały świat), NICHIFUTSU (Japonia), PANOS (Belgia Holandia), PANS & CO (Hiszpania, Portugalia, Włochy, Arabia Saudyjska), PARIS BAGUETTE (Korea Południowa), PARIS CROISSANTS (Korea Południowa), PRET A MENGER (USA, Wielka Brytania), VANDEMOORTELE (Belgia, Holandia, Włochy) i wiele innych. W Polsce użytkownikami urządzeń Eurofours są m.in : CARREFOUR POLSKA, CARREFOUR EXPRESS, PIOTR I PAWEŁ, CHATA POLSKA, INTERMARCHE, AUCHAN POLSKA, DELIFRANCE, LESAFFRE, VANDEMOORTELE, LEWIATAN.
Szczególne miejsce w sprzedaży zajmują piece konwekcyjne, od których zaczęła się historia firmy Eurofours. W dniu dzisiejszym Eurofours zajmuje 1. miejsce w ich produkcji we Francji i jest w pierwszej piątce producentów na świecie. Tak wysoką pozycję zawdzięcza m.in.:
– solidnej, wykonanej z inoxu konstrukcji i zastosowaniu zespołów renomowanych producentów europejskich, co powoduje, że piece pracują przez cały okres żywotności (przekraczający 10 lat) praktycznie bezawaryjnie, czego potwierdzeniem jest unikalna 3. letnia gwarancja na części,
– nowoczesne dotykowe panele sterowania E-drive, które dają możliwość pełnego programowania funkcji pieca (np. możliwośc zapisania do 99 programów, pełny zakres regulacji mocy turbin, programowanie tygodniowe, funkcje zarządzania energią, system kontroli zapachów, system automycia, etc.),
– nowoczesny, gwarantujący każdorazowo dużą ilość mokrej pary, system zaparowania, charakteryzujący się brakiem bezpośredniego kontaktu wody z grzałkami i poprzez to zabezpieczający żywotność grzałek,
– posiadaniu od blisko 20 lat certyfikatu ISO 9001 i co za tym idzie spełnianiu wymagań takich norm jak: CE, NSF, METus, METcdn, Gost,
– procesowi produkcji, w dużej części zautomatyzowanemu, prowadzonemu z zastosowaniem najnowocześniejszych obrabiarek cyfrowych.
Integralną fazą produkcji jest kontrola jakości, w czasie której sprawdzane jest 38 parametrów każdego pieca. Podlega jej 100% opuszczających fabrykę pieców, a cały proces jest monitorowany i nagrywany. Systematyczna kontrola produkcji i podzespołów prowadzona przez niezależne instytucje potwierdza najwyższy poziom jakości pieców Eurofours i ich dostosowanie do wymagań rynków międzynarodowych.