Krajalnica z nożem obrotowym
Charakterystyka ogólna
Firma JAC powstała w 1946 roku w Liège w Belgii. Pierwsza krajalnica do chleba została wyprodukowana w 1949 roku. Na początku lat 90-tych ubiegłego wieku w firmie została przeprowadzona reorganizacja zarówno techniczna jak i logistyczna. Została utworzona fabryka w Langres we Francji odpowiedzialna za sektor mechaniki ciasta. W dniu dzisiejszym urządzenia marki JAC są sprzedawane w ponad 80 krajach na całym świecie i spełniają najwyższe standardy potwierdzone takimi certyfikatami jak : CE, EAC, GS, ETL, ETL(US) czy PCT.
W segmencie krajalnic z nożem obrotowym JAC posiada modele : VARIA PRO, SLIM PRO, VOLTA, VARIA SELF i SLIM SELF. Krajalnice te są przystosowane do krojenia pieczywa zarówno w piekarni, sklepach firmowych jak i bezpośrednio przez klientów. Wszystkie modele są krajalnicami wolnostojącymi na podstawie i charakteryzują się prostą konstrukcją oraz łatwością obsługi dla obsługi. We wszystkich z nich proces cięcia chleba jest automatyczny, a czynności obsługi sprowadzają się praktycznie do załadunku i odbioru pokrojonego pieczywa. Tarcze tnące standardowo wykonane są ze stali nierdzewnej pokrytej teflonem. W zależności od rodzaju i wielkości chleba wydajność tego typu krajalnic wynosi od 110 do 250 bochenków na godzinę.
Istnieje możliwość szeroko pojętej personalizacji. Krajalnice z nożem obrotowym mają wybór wielu opcji dodatkowych takich jak: cała konstrukcja z inoxu, wzmocniony silnik lub nadmuch dla torebek do pakowania pieczywa.